Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Lider Haber TV'de gerçekleştirdiği canlı yayında, Türkiye'nin sağlık sistemindeki güncel durumu ve yeni uygulamaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu, son yıllarda sağlık alanında gerçekleştirilen reformları ve bu reformların toplum üzerindeki etkilerini vurguladı. Sağlık sisteminin, koruyucu sağlık hizmetlerinden, hastane hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede geliştiğini belirten Bakan, Türkiye’nin bu alandaki başarısını dünya genelinde sayılı ülkeler arasında gösterdi. Ayrıca, sağlık sisteminin daha etkin bir şekilde çalışabilmesi için yapılan düzenlemelerle randevu sorununu büyük ölçüde çözdüklerini ifade etti.

Bakan Memişoğlu, sağlık sistemindeki gelişmelere ışık tutarak, aile hekimliklerinin önemine dikkat çekti. Aile hekimliklerinin, birinci basamak sağlık hizmetlerinin temel taşları olduğunu ve son bir yıl içinde 35 milyon insanın aile hekimleri tarafından arandığını söyledi. Bu bağlamda, aile hekimliklerinin fiziki altyapılarının yenilendiğini ve yeni aile hekimliklerinin inşaat çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti. Bakan, önümüzdeki yıl içinde 1000 yeni aile hekimliğinin hizmete girmesi için çalışmaların sürdüğünü ve bu konuda önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı. Bu gelişmeler, sağlık hizmetlerinin daha ulaşılabilir ve etkili hale gelmesini hedefliyor.

Ayrıca, Bakan Memişoğlu, Sağlıklı Hayat Merkezleri'nin varlığına da değindi. Bu merkezler, aile hekimliği ile hastaneler arasında köprü görevi görerek, vatandaşlara çeşitli sağlık hizmetleri sunuyor. Fizyoterapistlerin, psikologların ve diyetisyenlerin görev aldığı bu merkezler aracılığıyla, bireylerin sağlıklı yaşam tarzına yönlendirildiği ve ücretsiz kanser taramalarının yapıldığı bilgisi verildi. Bu tür uygulamalar, önleyici sağlık hizmetlerinin önemini artırmakta ve toplumun genel sağlık düzeyini yükseltmeyi amaçlamaktadır.

Randevu probleminin çözümüne dair bilgiler veren Bakan Memişoğlu, mevcut sistemin etkinliğini artırmak adına yapılan düzenlemeleri açıkladı. MHRS üzerinden randevu almanın artık daha kolay hale geldiğini belirten Bakan, bekleyen hasta sayısının 4-4,5 milyon seviyesinden 300 binlere düştüğünü söyledi. Bu başarının arkasında, mesai kaydırmaları, ilave poliklinikler ve çifte randevu uygulamalarının yer aldığını vurguladı. Ayrıca, aile hekimleri aracılığıyla hastaların istedikleri branş ve doktorlardan randevu alabilmeleri, bu sistemin daha da etkin bir şekilde işlemesine olanak tanımakta.

Bakan Memişoğlu, sağlık alanında yapılan yeniliklerin yanı sıra organ bağışına dair de önemli bilgiler verdi. Vatandaşların e-Nabız ve e-Devlet üzerinden organ bağış vasiyeti hazırlayabileceklerini belirten Bakan, bu konuda toplumu bilinçlendirmek için kampanyalar düzenlemenin önemine dikkat çekti. Organ bağışının, birçok insanın hayatını kurtarabileceğini ifade eden Memişoğlu, bireyleri bu konuda daha hassas olmaya davet etti. Sağlık alanında yapılan yeniliklerin ve eğitimlerin, toplumun sağlıklı yaşam alışkanlıklarını geliştirmeye yönelik önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

Sağlık çalışanlarının durumu ve yeni atama süreçleri hakkında da bilgiler veren Bakan Memişoğlu, 37 bin sağlık çalışanının atanacağını açıkladı. Bu atamaların iki aşamada gerçekleşeceğini ve ilk aşamanın haziran-temmuz döneminde yapıldığını belirtti. Güvenlik soruşturmalarının sürdüğünü ifade eden Bakan, sağlık çalışanlarının en kısa sürede göreve başlamasını hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, 2026 KPSS sınavından sonra yeni bir alım süreci başlatmayı planladıklarını da sözlerine ekledi. Bu durum, sağlık sisteminin güçlendirilmesi ve vatandaşlara daha iyi hizmet sunulabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Bakan Memişoğlu, 10 Yıllık Sağlıklı Yaşam Strateji Belgesi’nin hazırlanmış olduğunu ve bu belgenin 10 yıl boyunca izlenecek politika olarak kabul edileceğini ifade etti. Bu strateji ile birlikte, toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla uzun vadeli planlar yapılması hedefleniyor. Anne ve çocuk sağlığının önemine de değinen Bakan, sezaryen doğumların gereklilik durumuna göre yapılması gerektiğini vurgulayarak, doğal doğumun teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu kapsamda, "Anne Yolculuğu" adlı bir mobil uygulama geliştirildiği ve bu uygulama aracılığıyla anne adaylarının süreç hakkında bilgilendirileceği belirtildi.

Sonuç olarak, sağlık alanında gerçekleştirilen bu gelişmeler, Türkiye'nin sağlık sisteminin daha etkin ve erişilebilir bir hale gelmesine katkı sağlamaktadır. Bakan Memişoğlu'nun açıklamaları, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma ve vatandaşların sağlığını koruma konusundaki kararlılığı açıkça göstermektedir. Yürütülen çalışmaların, toplum sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratması beklenmektedir.